Asetik
asit bakterileri, tamamlanmamış alkol ve şeker oksidasyonu yapan
ve bunun sonucu olarak organik asit üreten gram-negatif,
aerobik, hareket edebilen çubuk
şekilli bakterilerdir. Etanolün substrat
olduğu durumlarda bu bakteriler asetik asit üretirler. Asidik
koşullara iyi direnç gösterirler, çoğu suş,
5'in altındaki pH değerlerinde bile gayet iyi büyür. Tabi ki bu
asit toleransı asit üreten bir organizma için gereken bir özelliktir.
Asetik
asit bakterileri endüstride sirke yapımında kullanılan bakterilerdir.
Sirke aslında etil alkolün (etanol) asetik aside dönüştürülmesiyle
oluşur. Bu bakteriler oksijenli solunum yaparlar fakat onları
oksijenli solunum yapan diğer bakterilerden ayıran özellik, solunum
sırasında kullandıkları organik maddeyi (elektron vericisini)
tamamen suya ve karbon dioksite kadar parçalamamalarıdır. Sonuç
olarak kendilerine besin olarak etil alkol sağlandığında onu sadece
asetik aside çevirirler. Bu bakterileri endüstriyel açıdan önemli
kılan diğer özellikleri de selüloz
sentezleyebilme özellikleri ve C vitamini sentezi için gerekli
olan sorboz üretmeleridir.
Bu
grubun önemli cinsleri: Acetobacter, Glucobacter