Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

   

monera > bacteria > proteobacteria >

7. Asetik Asit Bakterileri

Asetik asit bakterileri, tamamlanmamış alkol ve şeker oksidasyonu yapan ve bunun sonucu olarak organik asit üreten gram-negatif, aerobik, hareket edebilen çubuk şekilli bakterilerdir. Etanolün substrat olduğu durumlarda bu bakteriler asetik asit üretirler. Asidik koşullara iyi direnç gösterirler, çoğu suş, 5'in altındaki pH değerlerinde bile gayet iyi büyür. Tabi ki bu asit toleransı asit üreten bir organizma için gereken bir özelliktir.

Asetik asit bakterileri endüstride sirke yapımında kullanılan bakterilerdir. Sirke aslında etil alkolün (etanol) asetik aside dönüştürülmesiyle oluşur. Bu bakteriler oksijenli solunum yaparlar fakat onları oksijenli solunum yapan diğer bakterilerden ayıran özellik, solunum sırasında kullandıkları organik maddeyi (elektron vericisini) tamamen suya ve karbon dioksite kadar parçalamamalarıdır. Sonuç olarak kendilerine besin olarak etil alkol sağlandığında onu sadece asetik aside çevirirler. Bu bakterileri endüstriyel açıdan önemli kılan diğer özellikleri de selüloz sentezleyebilme özellikleri ve C vitamini sentezi için gerekli olan sorboz üretmeleridir.

Bu grubun önemli cinsleri: Acetobacter, Glucobacter

 

 

 

 
TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002