Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

animalia> eumetazoa> bilateria> protostomia> eucoelomata> annelida>

Classis (Sınıf): Hirudinea (Sülükler)

Eklem bacaklılardan veya omurgalılardan kan emen parazit canlılardır. Vücutları dorso-ventral olarak (alt-üst yönünde) yassılaşmıştır. Parapod, Seta ve baş bölgelerinde üye taşımazlar. Vücutlarındaki segment sayısı sabittir (34 adet). Segmentler Annulus adı verilen daha küçük bölmelere ayrıldığı için, dışarıdan bakıldığında sayılamazlar.
Tatlı su sülükleri dışında tüm sülüklerde sölom boşluğu indirgenmiştir. Septumların kaybolmasıyla içi bağ doku ve kas doku ile dolan sölom boşluğu, hidrostatik iskelet görevini yitirmiştir. Bu yüzden, arşınlama hareketi görülür.
Diğer annelida üyelerinin aksine, açık dolaşım sistemi görülür. Kan emen sülükler, kan emme sırasında tükürük bezlerinden Hirudin adı verilen bir antikoagülan madde salgılarlar. Dokuya tutunma, ağız vantuzunda bulunan dişler sayesinde sağlanır. Ön vantuz 6, arka vantuz 7 segmentlidir. Sindirim sıvısında amilaz, lipaz veya endopeptidaz enzimleri olmadığı için, sindirim çok yavaş gerçekleşir. Kloragogen hücreleri, vücut boşluğu boyunca çoğalmıştır.

Klitellum sadece üreme döneminde ortaya çıkar. Vücudun herhangi bir bölgesine penis batırılması ile spermler vücut boşluğuna boşaltılır. Bu olaya "Hipodermik impreginasyon" adı verilir. Sülüklerin tamamı hermafrodittir. Gelişmelerinde larva evresi yoktur.
Avlanma ve beslenme zamanları dışında, ışığa karşı negatif (-) fototaksi görülür.

1. Ordo (Takım): Acanthobdella (Genus: Acanthobdella)
2. Ordo (Takım): Rhynchobdella (Genus: Hemiclepsis)
3. Ordo (Takım): Gnathobdella (Species: Hirudo medicinalis)
4. Ordo (Takım): Pharyngobdella (Genus: Herpobdella)


Hemiclepsis

Hirudo medicinalis

 

 

TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002