Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

   

Monera > Archaea > Euryarchaeota >

Aşırı Halofilik Archaea

Aşırı Halofilik Archaea, çok çeşitli prokaryot türlerini içeren bir gruptur. Doğal tuz gölleri, ya da çok tuzlanmış balık ve et türü yiyeceklerin yüzeyleri gibi yapay olarak ortaya çıkan yüksek derecede tuzlu ortamlar, bu gruptaki canlıların habitatıdır. Bu tip habitatlar genellikle hipersalin (hipertuzlu) olarak adlandırılır. "Aşırı halofilik" terimi bu canlıların tuz ihtiyacının çok yüksek olduğunu belirtmek için kullanılmıştır. Bu tuzluluk oranı, kimi zaman ortamın tuza doyum noktasına yakın olabilir. Bu organizmalar normal olarak en azından 1,5 M (yaklaşık %9) NaCl'ye, yani bildiğimiz yemek tuzuna, ihtiyaç duyarlar. Optimal büyüme için bu konsantrasyon 2-4 M (%12-13) olmalıdır. Hemen hemen bütün aşırı halofiller 5.5 M NaCl (%32), yani NaCl'nin doyum noktası olan konsantrasyonda büyüyebilirler, fakat bazı türler için böyle bir ortamda büyüme çok yavaş olabilir.

Halofilik bakterilerin bulunduğu
sanayi havuzları
Magadi Gölü
Salzsee

Bu canlıların yaşadığı aşırı hipersalin habitatlara gelince... Her ne kadar hipersalin habitatlara dünyada sık rastlansa da aşırı hipersalin habitatlar seyrektir. Bu tip yerler genellikle dünyanın kuru ve çok sıcak bölgelerinde bulunur. Aşırı hipersalin habitatlara örnek olarak ABD Utah'daki Büyük Tuz Gölü'nü verebiliriz. Bu gölün suyu sanki deniz suyunun konsantre hali gibidir. Tuz göllerindeki şartların canlılar için zor ve uç noktada olduğu düşüncesine kapılabiliriz, ama aslında bu yerler oldukça üretken ekosistemler olabilirler. Bu tip habitatlarda Archaea'nın yanı sıra çeşitli Bacteria türlerine hatta Dunaliella adı verlien bir alg türüne yani bir ökaryota rastlanabilir. Kimi göllere ya da göletlere karakteristik kırmızı, pembe ya da yeşil gibi renkleri veren aslında bu canlılardır.

Bu grubun cinsleri: Halobacterium, Haloferax, Halorubrum, Halobaculum, Haloarcula, Halococcus, Natronobacterium, Natrialba, Natronosomonas, Natronococcus

 
TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002