Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

  

 

Hayvanlar aleminin üyelerinin sınıflandırılmasında göz önünde bulundurulan
çeşitli ölçütler ve tipleri aşağıda verilmiştir:

1. Simetri:Canlıların vücut şekilleri, belirli simetrileri oluşturacak şekilde düzenlenir. Bu simetriler şu şekilde düzenlenebilir:
Asimetri, Sferik simetri, Radial simetri ve Bilateral simetri
2. Segmentasyon (Metamerizm):Vücut bölgelerinin biribiryle eş yapı gösteren bölümlerine segment adı verilir. Bu bölgelerin birbirine benzer olup olmamasına göre canlılarda homonom metamerizm ya da heteronom metamerizm görülebilir.
3. Embriyonik tabakalar: Embriyo gelişimi sırasında, çeşitli doku ve organları oluşturacak olan tabakaların (endoderm, mezoderm ve ektoderm) varlığına göre:Diploblasti ve Triplobasti.
4. Vücut boşluğu
(Sölom):
Sölom tipine göre Acoelomata, Pseudocoelomata ve Eucoelomata olarak; sölomun oluşum şekline göre ise Şizosöl sölom ve Enterosöl sölom adını alır.
5. Ağız ve anüsün oluşumu:Bu kavramlar, bilateral simetriyle ortaya çıkar. Ağız ve anüsün oluşum şekline göre canlılar, Protostomia ve Deuterostomia olarak gruplandırılırlar.
6. İskelet: İskeleti meydana getiren organik ve inorganik maddelerin özellikleri, iskeleti oluşturan elemanları ve iskeletin içte (internal) ya da dışta (eksternal) oluşu.
7. Embriyo gelişimi: Yumurta gelişimi süresince, hücre bölünmesinin düzlemsel düzenlenişine göre Holoblastik, Meroblastik veya segmentasyon şekline göre Spiral segmentasyon, Radial segmentasyon gibi gruplandırmalar bulunmaktadır.
8. Üyeler: Hareket ve beslenme gibi görevleri yerine getirmek üzere oluşturmuş vücut bölümleridir. Üyelerin tek ya da çift oluşu, eklemli ya da eklemsiz oluşu, sınıflandırmada kullanılan karakterlerdir.
9. Eşey:Canlının tek bir cinsiyeti ya da iki cinsiyeti birden taşıyor olmasına göre: Monoik ya da dioik olma durumu.
10. Larva: Gelişim süresi boyunca bir larva evresinin bulunup bulunmaması, bulunuyorsa da larvanın tipi ve özellikleri, sınıflandırılmada başvurulan diğer bir karakterdir.
11. Sindirim sistemi: Ağız ve anüsün bulunuşu, buna göre sindirim sisteminin tam veya yarım oluşu ile sindirim sisteminin diğer özellikleri, canlıların sınıflandırılmasında evrimsel açıdan önem taşımaktadır.

 

 
TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002