Sandia Laboratuarı robotların sayısını çoğaltarak bu robotların üzerine radyo haberleşme sistemleri koymak için çalışmalar yürütmektedir. Böylece, robotlar hem bir görevi birlikte yapabilmek için kendi aralarında haberleşebilecekler, hem de topladıkları verileri insan gözlemcilere bu yolla geri gönderebileceklerdir. Laboratuar yakında, iki yönlü iletişim için kablosuz kızılötesi veya radyo alıcıları, video ve kızılötesi kameraları, mikrofon ve kimyasal duyucu zincirleri bu robotların üzerine eklenecektir [11].

Patlayıcı İmha Karınca Robotları: MIT Yapay Zeka Laboratuarları tarafından geliştirilen ve karıncalar adı verilen robotlar, patlayıcı imha projesi kapsamında ve yapay zeka çalışmalarında kullanılmak üzere geliştirilmiştir

Karınca robotlar

Bu amaçları gerçekleştirmek için patlayıcısız fakat çeşitli cisimlerin dağınık bir şekilde belli bir alana yayılması ile oluşan yapay bir mayın tarlası modeli hazırlanmıştır. Karınca Robot topluluğunun bu mayın tarlasındaki mayınları etkili bir şekilde temizlemesi (yerlerini saptaması ve yapay olarak patlatması) hedeflenmiştir. Doğadaki karınca kolonilerinden esinlenerek yapılan karınca robotlardan herhangi biri mayın bulduğunda, tıpkı karıncalarda olduğu gibi diğerlerine sinyal göndermektedir. Bu robotların yapımında bir çok özel duyucu ve işlemci kullanılmıştır. Robot boyutları sadece 25 mm kadardır [12].