Öneri ve Eleştirileriniz İçin
:: Bize Ulaşın ::

   

 

Dermochelys coriacea Vandelli 1761
Deri Sırtlı Kaplumbağa

Genel Özellikler: Deniz kaplumbağaları içinde boyu en büyük olanı. Diğer belirleyici özelliğiyse sırt kısmının sert kabuk yerine sert deriden oluşması. Renkleri genel olarak siyah ve tonlarında olur. Bunun üzerinde beyaz beneklerde bulunabilir. Yürümeleri simetrik. Yani ön ve arka ayaklar aynı anda arka arkaya hareket eder.
Günümüzde Köyceğiz'e bağlı Dalyan yöresi ile beraber diğer bölgelerde koruma alanı sınırları içine alınmıştır.

Deniz kaplumbağaları bazen binlerce millik uzun yolculuklar yaparak dişilerin yumurtalarını bırakacakları kıyılara ulaşırlar. Henüz nasıl döndükleri tam bilinmese de ilk suya girdikleri yerin kimyasal ve akustik özelliği, ayrıca denize ilerlerken kumdaki ilk sürtünmelerini hafızalarına alıp geri döndükleri tahmin ediliyor. Balık, kabuklu hayvanlar gibi çeşitli deniz canlılarıyla beslenirler. Gelişmiş bireylerin sırt boyları 180-220 cm arasında ve ağırlıklarıysa 700 kg kadar olabilir. Her yıl (geceleri) yumurtlarlar ve 6-7 yuva yaparlar.

Habitat: Denizlerde yaşarlar.

Türkiye'deki Dağılım: Akdeniz'de görülürler. Coğrafi dağılımları ve beslenme alışkanlıkları bakımından diğer deniz kaplumbağa türlerine benzer.

Not: Deniz kıyılarının turizme açılması, yerleşim yerlerinin artması gibi insan faaliyetleri sonucunda yuvalanma alanları bozulduğundan soyları tehlikeye girmiştir. Bundan dolayı koruma programları içinde çok önemli bir yeri var.

 
TÜBİTAK:::Bilim ve Teknik:::2002