Virginia Tech’teki Fralin Biyomedikal Araştırma Enstitüsünde çalışan bilim insanları, glioblastomaya karşı umut vadeden bir molekül geliştirdi.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Virginia Tech’teki Fralin Biyomedikal Araştırma Enstitüsünde çalışan bilim insanları, glioblastomaya karşı umut vadeden bir molekül geliştirdi.
28 Haziran 2025 tarihinde Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen RoBoLeague Robot Futbol Turnuvası, yapay zekâ tarafından tamamen otonom olarak kontrol edilen robotların yer aldığı ilk futbol maçı olma özelliğini taşıyor.
Yale Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırma, bebeklere şarkı söylemenin onların ruh hâlini belirgin şekilde iyileştirdiğini ortaya koydu
Mayıs 2025’te PLOS One dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, kedilerin insanları kokularından tanıyabildiğini ortaya koydu
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
James Webb Uzay Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti. TWA 7b adı verilen gezegen, etrafında hâlâ yeni gezegenlerin oluşmakta olduğu düşünülen genç bir yıldızın yörüngesinde yer alıyor
Japonya’daki RIKEN araştırma merkezinden bilim insanları, kullanım sırasında dayanıklılığını koruyan ancak deniz suyunda saatler içinde parçalanabilen yeni bir plastik türü geliştirdi.
Philips tarafından geliştirilen Sonicare Flexcare Platinum diş fırçası, üzerindeki algılayıcılar yardımıyla dişlerin 3 boyutlu haritasını çıkarabiliyor. iOS ve Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlara bluetooth üzerinden bağlanan diş fırçasında ivmeölçer, jiroskop ve basınç algılayıcılar bulunuyor. Bu sayede dişlerin hangi yönde ve ne kadar basınçla fırçalandığı tespit ediliyor. Bu bilgiler dişlerin telefon ekranındaki 3 boyutlu görüntüsüyle birleştirilerek gerçek zamanlı bir geri bildirim sistemi kuruluyor. Böylece dişlerinizi fırçalarken ekrandaki görüntü yardımıyla nereleri ne kadar fırçaladığınızı ve aslında nereleri ne kadar fırçalamanız gerektiğini görebiliyorsunuz.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr