Yediğimiz besinlerde bulunan karbonhidrat, yağ ve proteinler sindirim sürecinde yapı taşlarına ayrılır ve yaşamımız için gereken enerji bu yapı taşlarından sağlanır. Ancak en son yediğimiz andan itibaren bu yapı taşlarının kandaki oranı yavaş yavaş azalmaya başlar. Bunlar arasında özellikle karbonhidratın yapı taşı olan glikoz, beynimizin işlevlerini yerine getirmesi açısından çok önemlidir.
Uzun süre aç kaldığımızda vücudumuzun direnci azalır. Kandaki şeker seviyesinin düşük olması dikkatimizi toplamamızı zorlaştırır, hatta kimi durumlarda konuşurken sözcükleri karıştırmamıza neden olur. Bunların yanı sıra beynimiz, kandaki glikoz miktarını yükseltmek amacıyla bazı organlara hormon salgılamaları için emir verir.Bu hormonlar arasında stres hormonu olan adrenalin de vardır.
Adrenalin, yaşamımızın tehlikede olduğu durumlarda savaşma ya da kaçma kararı vermemizde etkili olan bir hormondur. Acil durumlarda insanların birbiriyle yüksek sesle konuşmasında bu sıra dışı durumlardaki adrenalin salgısı etkilidir. Ayrıca açlık sırasında beyne salgılanan nöropeptid Y adlı kimyasal da beyindeki farklı almaçlara etki ederek açlık ve öfke durumlarının düzenlenmesinde görev alır.
Tüm bu etkenler toplumsal kabullere uygun biçimde davranmamızı zorlaştırır. Sonuç, genellikle başkalarını terslemek, olmayacak şeylere kızmak şeklinde ortaya çıkar. Üstelik aç kalma süremiz arttıkça bu tür duygusal tepkilerimizin yoğunluğu da artar.
Kaynaklar:
- Gülsün, M., Tamam, L., Özçelik, F., “NPY ve Stres İlişkisi”, Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry, Cilt 4, Sayı 1, s. 14-36, 2012.
- https://theconversation.com/health-check-the-science-of-hangry-or-why-somepeople-get-grumpy-when-theyre-hungry-37229
- http://www.iflscience.com/health-and-medicine/
- science-hangry-or-why-some-people-get-grumpy-when-they-re-hungry/
- http://www.hngn.com/articles/111654/20150722/
- hangry-science-explains-why-people-angry-when-hungry.htm