Everest Dağı’nın Zirvesine Çıkan İlk Kâşiflerin Kim Olduğuna Dair Gizem Yakında Çözülebilir

Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.

Didier Marti/GettyImages

National Geographic belgesel ekibinden bir grup, Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Andrew Irvine ve ekip arkadaşı George Mallory’nin, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanlar olan Edmund Hillary ve Tenzing Norgay’dan tam 29 yıl önce Everest’in zirvesine ulaşıp ulaşamadıklarıyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.

Britanya, 1920’li yıllarda Everest Dağı’nın zirvesine ilk defa ulaşmak için üç keşif gezisi düzenledi. 1924 Everest Keşif Gezisi, bir grup Britanyalı dağcı ve yerel rehberlerden oluşuyordu. Ekibin lideri Edward Norton’du. Keşif gezisi, ekibin 1 Mayıs 1924’te ana kampa ulaşması ile başladı. Ekip üyeleri arasında deneyimli dağcı George Mallory ve tırmanış sırasında kullanılacak oksijen destek sistemleri konusunda teknik bilgisi olan Andrew Comyn Irvine da (Sandy Irvine olarak da bilinir) yer alıyordu. George Mallory ve Andrew Irvine zirve denemesini yapmak amacıyla 6 Haziran sabahı VI. kamptan ayrıldı. Ekip üyelerinden Noel Odell, aynı günün sabahı Mallory ve Irvine’a lojistik destek vermek için V. kamptan VI. kampa doğru yola çıktı. Amacı, burada 8 Haziran akşamı zirveden dönen Mallory ve Irvine’ı karşılamaktı. Noel Odell, VI. kampa tırmanışı sırasında kısa bir süre bulutların zirveyi görmesine imkân verecek şekilde dağıldığını ve saat 12.50 civarında George Mallory ile Andrew Irvine’ı zirvenin birkaç yüz metre altında, yukarı doğru ilerlerken gördüğünü söyledi. Ancak iki dağcıdan bir daha haber alınamadı.

Bu tarihten sonra George Mallory ve Andrew Irvine’ın hayatlarını kaybetmeden önce Everest Dağı’nın zirvesine ulaşıp ulaşmadıkları, en büyük dağcılık gizemlerinden biri olmaya devam etti. Zirve denemesi sırasında iki dağcının yanında bir kamera olduğu biliniyor. Bu nedenle hayatını kaybeden dağcıların bulunması durumunda zirveye ulaşmayı başarıp başarmadıklarıyla ilgili kanıtlara ulaşılabileceği düşünülüyor.

İlgili Konular

Keşifler

Bunları da Beğenebilirsiniz

Popüler İçerikler

Giriş Yapmanız Gerekiyor !

Abonelik işlemlerini görüntüleyebilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.
 Mevcut bir hesabınız varsa yönlendirileceğiniz sayfadan giriş yapabilirsiniz.
 Henüz üye değilseniz, “Hesap Oluştur” sekmesinden kolayca yeni bir hesap oluşturabilirsiniz.

Abonelik Seçenekleri

Dergimize abone olmak için aşağıdaki seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.

Dijital Abonelik

Fiziksel Abonelik (Basılı Dergi)

Fiziksel abonelik, derginin her sayısının basılı olarak adresinize gönderilmesini kapsar. Abone olduğunuz süre boyunca derginin tüm yeni sayıları düzenli olarak tarafınıza kargo ile ulaştırılır.
Fiziksel abonelik ve tek sayı satın alma işlemlerini, TÜBİTAK Yayınlar web sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

İçeriğin Devamı ve Etkileşim Özellikleri Abonelere Özeldir

🔒 Bu içeriğin tamamı ve etkileşim özellikleri yalnızca dijital abonelere özeldir.

Henüz bir hesabınız yoksa Bilim ve Toplum OGS sistemi üzerinden kolayca yeni bir hesap oluşturun.
Gönderiyi kaydetmek,  ya da okumaya devam etmek için lütfen giriş yaparak dijital abonelik işleminizi başlatın.